Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

ΣΑΡΤΡ


 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ

ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Α
ΕΚΔΟΣΕΙΣ:ΑΡΣΕΝΙΔΗΣ
(για σένα μαρίνο κ)

…Αυτή η κληρονομιά ανευθυνότητας έχει προκαλέσει ταραχή σε πολλούς διανοούμενους. Υποφέρουν από βαρυμένη  λογοτεχνική συνείδηση και δεν καλοξέρουν πια αν το γράψιμο είναι κάτι το αξιόλογο ή κάτι το «γκροτέσκο». Άλλοτε, ο ποιητής περνιόταν για προφήτης, ήταν κάτι άξιο τιμής, ύστερα, έγινε παρίας και καταραμένος, κάτι ήταν κι αυτό. Σήμερα, όμως, ξέπεσε κι αυτός στο επίπεδο των άλλων «ειδικών» κι αισθάνεται άσκημα όταν, στα βιβλία των ξενοδοχείων, σημειώνει ύστερ’ απ’ τονομά του: «άνθρωπος των γραμμάτων», «συγγραφέας».

« Άνθρωπος των γραμμάτων»: από μόνη της αυτή η συνάρτηση λέξεων είν’ αρκετή για να σε κάνει να συχαθείς το γράψιμο, φέρνει κανείς στο νου του έναν Άριελ, μιαν Εστιάδα, ένα «τρομερό παιδί», κι ακόμα έναν ακίνδυνο μανιακό, σαν κι αυτούς που σηκώνουν βάρη ή κάνουν συλλογή αρχαίων νομισμάτων. Όλ’ αυτά είν’ αρκετά γελοία.

…Σίγουρα , αυτό το σύμπλεγμα, που βρίσκεται στη βάση αυτού που ο Πωλάν ονόμασε « τρομοκράτηση », οδήγησε τους υπερρεαλιστές να περιφρονήσουν τη λογοτεχνία απ’ την οποία ζούσαν.

…Η αθανασία είν’ ένα τρομερό άλλοθι: δεν είν’ εύκολο να ζει κανείς με τόνα πόδι μέσα στον τάφο και τ’ άλλο, έξω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: